Dikkat eksikliği günümüzde giderek artan bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle çocukluk döneminde daha çok kendini gösteren bu sorun, şu belirtilerle kendini gösterir;
Bu tür çocuklar öğrenim hayatını zorlanarak devam ettirirler. Potansiyellerini verimli kullanmakta zorlanırlar ve geri kalabilirler. Eğer çocukta fizyolojik bir sorun yoksa bu sorunun kaynağı çocuğun iç dünyasındaki çatışmalardan ya da bir travma sonucu donma yaşamasından kaynaklanır. Çalışmalarım sırasında en çok karşılaştığım iç çatışmalar şunlardı;
“Ben çok başarılı olmalıyım – ben başaramam” çatışması
Şekil – 1 de ki gibi “başarmalıyım – başaramam” iç çatışması herkeste olabilir. İç çatışma aralığı küçük olduğu için dikkat eksikliği doğurmaz.
Aşağıdaki Şekil – 2 de görüldüğü gibi “ben başarmalıyım hırsı yüksekse buna karşılık “ben başaramam “ inancı da fazlaysa bu durum güçlü bir iç çatışma oluşturur. Bunun sonucu iç gerginlik ve daha ilerisi de dikkat eksikliği oluşur.
Böylesi bir durumda nefes uygulamalarıyla kişiye özgüven kazandırır. Bu çalışmalarımızın sonucunda bireyde başarabileceği inancını, köklü bir şekilde kazandırmış oluruz .
Kişinin iç dünyasını aşırı gerginleştiren “ hırs “ tatlı bir “motivasyona” dönüştürülür. Bu dengelemeyi bireyin hem bilinç düzeyinde hem de iç dünyasında yaptığımız için kalıcı bir gelişim de sağlamış oluruz.
Sık karşılaştığımız diğer bir iç çatışma örneği ise şöyledir:
“ Çok başarılı olmalıyım çalışmadan kendiliğinden oluversin” çatışması
Eğer çocuğunuz çok istikrarsız bir şekilde ders çalışmaya çalışıyorsa fazla nazlı, kaprisliyse , ders çalışırken öğrenmek için değilde öylesine çalışıyorsa ve derse kendini veremiyorsa aynı zamanda da büyük hedeflerden bahsediyorsa böyle bir çatışma yaşıyor olabilir.
Şekil 1 deki gibi “başarmalıyım-çalışmadan olsun” aralığı herkeste olabilir. Ama Şekil – 2 de olduğu gibi çatışma alanı fazlaysa yani çatışma güçlüyse bu durum dikkat dağınıklığına sebep olur.
Bu sorunlardan çoğu kişiye özel nefes uygulamalarıyla kolayca ve kalıcı bir biçimde çözülürken çalışma ve sorumluluk alma becerisi ve tatlı bir motivasyon kazandırılmış olur.
Çok karşılaştığım dikkat eksikliği nedenlerinden bazıları şunlardır:
Nefes uygulamalarıyla çocuğun iç dünyasındaki bu sorunlar çözülürken dikkat eksikliğini de çözmüş oluruz . Dikkat eksikliği konusunda anne babaların en çok sorduğu soru “biz uğraştık çözemedik bu sorun gerçekten çözülür mü?” sorusu olmaktadır. Eğer buraya kadar bahsettiğim iç çatışmaları ve içsel sorunları çözmeden sadece dikkat toplama yöntemleri üzerine yoğunlaşırsanız bu sorunu çözülemeyebilir. Uzun zamanınızı alabilir, hatta çözdüğünüzü sandığınız bu sorun tekrar daha güçlü biçimde ortaya çıkabilir.
Birde iç çatışmaların dışında dikkat eksikliğiyle alakalı donmalardan bahsetmiştim.
Kişi büyük bir korku, acı, üzüntü, hayal kırıklığı gibi ağır duygular yaşadığı anlarda “Kaç – Savaş- Don “tepkisi verir yani kişi savaşamaz ya da kaçamazsa donar . Bu duygulardan donma vücutta özellikle de baş bölgesinde olursa kişi dikkat eksikliği sorunları yaşar. Bu donmanın çözülmesinde de yine biz nefes uygulamalarını kullanıyoruz.
Buraya kadar bahsettiğim bu sorun daha çok eğitim çağında olan çocuklarda görüldüğü için bende bu yazımı öğrencileri merkez alarak yazdım. Aslında yetişkinlerde de benzer sebeplerle dikkat eksikliği görülür. Yetişkinlerde de aynı yöntemleri uygulayarak onların yaşam kalitelerini düşüren bu sorunları çözebilmektedir.
Buradan anne ve babalara tavsiyem şudur ki çocuğunuzla dikkat eksikliği olduğunu düşünüyorsanız hemen bir uzmana danışmalısınız. Çünkü başarılı olması için baskı yapmanız ve ya onu eleştirmeniz aslında çocuğunuza iyilik yapmak yerine onu daha büyük bir iç çatışmaya sürükleyecektir.
Azmi ÖZKAN
Psikoloji Bilim Uzmanı